Parteneri
Real Life SRL

CONCEPȚIA ȘI METODELE CONTRACEPTIVE - NOȚIUNI INTRODUCTIVE

Menstruația este o sângerare care se produce lunar în vaginul fetelor sau al femeilor prin descuamarea mucoasei uterine. Durează 3 - 7 zile.

Ovulația In ovarele fetelor se găsesc o mulțime de ovule. Când ating vârsta pubertății în fiecare lună ovarele elimină câte un ovul . Ovulul se deplasează din trompa uterină în uter. Uterul este locul în care va  crește fătul, dacă ovulul a fost fertilizat de sperma unui bărbat.

Ovulatia are loc cu 14 zile inaintea urmatoarei menstruatii

 Ciclul menstrual este timpul scurs între o menstruatie și următoarea se numește ciclu menstrual.Dureaza 28 zile , poate varia intre 25 – 32 zile.

Concepția – capacitatea de reproducere         

O viață nouă apare atunci când celulele sexuale masculine și feminine se unesc în timpul concepției.

În perioada de activitate genitală a femeii, lunar se maturizează un folicul de Graaf pentru ambele ovare, care la mijlocul ciclului menstrual se rupe și eliberează un ovul.

Concomitent cu ruperea folicului și eliberarea ovulului se eliberează și lichidul folicular care ajută la transportul ovulului spre trompă unde este locul de întâlnire cu spermatozoidul și se produce fecundația.

Timpul de parcurgere a acestei distanțe de către ovul se apreciază a fi de 12-20 de ore de la ovulație. Pentru a fi fecundat ovulul, spermatozoidul  trebuie să ajungă în treimea externă a trompei.

Penisul măsoară în medie 9-10 cm în stare flască. Cu ocazia erecției creste până la dimensiuni medii între 12-15 cm. Structura sa cavernoasă si spongioasă îi permite ca sub influența excitației sexuale să se umple cu sânge.(erecție)

Lichidul spermatic – este un lichid vâscos alb-gălbui care se elimină cu ocazia ejaculatiei în cantitate de cca.3-5 mililitri si conține 60-120 milioane de spermatozoizi

Sperma bărbatului care conține milioane de spermatozoizi, este depozitată în vaginul femeii.                        

Spermatozoizii odată depusi în vagin, îsi croiesc rapid drum spre uter si spre trompele lui Fallopio.

Atunci cînd spermatozoizii ajung în trompe , unde există posibilitatea să se afle un ovul, are loc fecundarea.

Spermatozoizii trăiesc în căile genitale feminine aproximativ  72 de ore, iar după unele studii chiar si peste , iar ovulul trăieste aproximativ 72 de ore , dar este fertilizabil două zile.

În ovarul nou-născutului feminin există cca.400.000 de ovule imature al căror număr scade în ovar până la 200.000 în perioada pubertății.
În cursul ciclului menstrual (aprox.50 de ani) se maturizează lunar câte unul.
Spre deosebire de spermiogeneză care produce mereu celule sexuale proaspete (74 zile), ovulele feminine au vârsta femeii.
Fiecare ovul poartă un cromozom X. Dintre spermatozoizi 50% poartă cromozomul X si 50% poartă cromozomul Y.Când un ovul cu cromozomul X întâlneste un spermatozoid cu cromozomul X sexul copilului va fi feminin. (fetiță).Când un ovul cu cromozomul X  întâlneste un spermatozoid cu cromozomul Y sexul copilului va fi masculin (băiat XY).

Numai un singur spermatozoid se va uni cu ovulul  rezultând oul care va migra prin trompă spre cavitatea uterină. Migrarea durează 3-4 zile fiind favorizată de miscările trompei. În mod normal după 4 zile oul ajunge în cavitatea uterină. Aflat în acest stadiu, oul rămâne liber în cavitatea uterină timp de 2 zile, constituind perioada de reimplantare.

Astfel, în a 6- a zi de la fecundație, datorită unei enzime, oul erodează mucoasa uterină si se implantează în peretele uterin, unde formează placenta, prin intermediul căreia se asigură nutriția embrionului cu sângele mamei.

Contraceptia: impotriva (prevenirea) sarcinii

Sănătatea reproducerii înseamnă ca oamenii să aibă condițiile necesare pentru o viață sexuală satisfăcătoare și lipsită de pericole și să aibă posibilitatea și libertatea de a decide dacă, când și cum se vor reproduce.

Metode contraceptive

 1. Metodele naturale (de cunoastere a propriului corp)

a)      Metoda calendarului

b)      Metoda mucusului cervical

c)      Metoda temperaturii bazale

d)      Metoda simpto-termică

Metodele naturale : sunt de fapt metode de recunoaștere a perioadei fertile, adică femeia îsi poate da seama de momentul în care începe și cel  în care se sfârseste faza fertilă a ciclului ei menstrual.

Faza fertilă este acel interval al ciclului ei menstrual în care femeia poate rămâne însărcinată.

a)      Metoda calendarului se bazează pe cercetările lui Ogino și Knaus făcute în 1930. Se întemeiează pe descoperirea momentului ovulației care are loc de obicei cu 12-14 zile înainte de data proximei menstruații.

       - Timpul de supraviețuire al celulelor sexuale este de:

                        - 24 de ore pentru ovul (din momentul ovulației)

                        - 72 -100 de ore pentru spermatozoid

            Se notează prima zi a fiecărei menstruații, în fiecare lună in funcție de calculul datei de apariție a menstruației următoare, se poate anticipa data posibilă a ovulației

Contactul sexual este evitat în perioada începând cu 4 zile anterior datei la care se presupune că se produce ovulația și încă 4 zile ulterior acestei date.

b)      Metoda mucusului cervical: femeia verifică în fiecare zi existența secrețiilor cervicale.

Ea poate avea o senzație de umezeală în zona vulvară sau să vadă existența secrețiilor pe chiloți, pe deget sau pe hârtia igienică. (Din acest moment este bine să se evite contactele sexuale neprotejate)

Într-o anumită zi elasticitatea, lipsa de aderență și fluiditatea mucusului devin maxime. Se evită contactele sexuale neprotejate încă 4 zile după această zi de maxim.

În câteva zile secrețiile devin lipicioase, păstoase sau sfărâmicioase sau femeia numai are deloc secreții. În acest moment pot avea loc contacte sexuale până în momentul apariției următorului ciclu menstrual.

După încetarea sângerării menstruale, timp de câteva zile femeia nu are secreții. În general se consideră că în această perioadă contactele sunt sigure. Cu toate acestea ele trebuie limitate la fiecare a doua zi , deoarece secrețiile vaginale și sperma pot fi confundate cu secrețiile cervicale.

c)      Măsurarea temperaturii bazale: pentru stabilirea începutului ți al sfârșitului perioadei fertile. Femeia trebuie să-și măsoare temperatura în același mod, oral,

rectal sau vaginal, în fiecare dimineață înainte de a se da jos din pat. Inregistrează  valorile citite  pe un grafic special.

Temperatura bazală a femeii crește cu 0,2-0,5 grade Celsius în jurul momentului ovulației (aproximativ la jumătatea ciclului menstrual al mai multor femei).

Cuplurile evită contactele sexuale în zilele în care temperatura bazală a femeii crește peste valorile obișnuite și rămâne crescută timp de 3 zile. Aceasta înseamnă că ovulația a avut loc.

d)      Metoda simptotermică: Apelează la urmărirea: 

 • temperaturii bazale, 

 • a mucusului cervical, 

 • a modificărilor posibile în funcție de diferitele faze ale ciclului;

Se poate apela la un grafic unic, pe care sunt menționate toate elementele importante pentru depistarea fazei fertile.

Alte semne și simptome ale ovulației sunt:

 • Dureri abdominale 
 • Modificări ale colului 
 • Senzație de tensiune la nivelul sânilor 
 • Secrețiile cervicale + măsurarea temperaturii bazale ajută la identificarea momentului de început și cel de sfârsit al perioadei fertile.
 1. Metodele locale (sau de barieră)

a)      Prezervativul

b)      Diafragma cu spermicid

c)      Spermicidele (ovule vaginale, geluri, spume)

d)      Cupola cervicală

 1. Metode hormonale: 

  •  Pilula combinată (COC) cu estrogeni și progesteron 

  • Pilula numai cu progesteron (POP) 

  • Contraceptiv injectabil combinat

 1. Alte metode:

 • Dispozitiv intrauterin sau sterilet
 • Sterilizarea chirurgicală voluntară
  • feminină- legarea trompelor uterine, 
  • masculină- vasectomie 

 

                                                                       

LILIANA DAROCZI

asistent medical licentiat

Bibliografie selectiva:

Ander Zoltan – Elemente de Sexologie Umană – Laboratorul de Educație Sanitară,Tg. Mures, 1992

MECT– Direcția Generală  pentru Activități Extrașcolare - Educație pentru sănătate în școala românească, București, 2003    

Descărcări (documente) :

Concepția si metode contraceptive.ppt

Opiniile Clienţilor:

Pentru moment nu există opinii postate.Fii tu primul şi postează opinia ta

Spuneţi opinia:
COD de securitate
Trimite opinia ta